Aktuellt

Böcker

Skapandet av det judiska folket


Alla moderna nationalstaters ursprung bygger på en historiasom sprids genom populärkulturen och omvärldens officiella bild. Ändå är det fåav dessa historier som visat sig vara så splittrade och samtidigt så inflytelserikasom den israeliska nationalmyten. För att motivera judisk bosättning iPalestina och drömmen om ett enat Israel används den välkända berättelsen omden judiska exilen under Romarrikets tid, men trots det har det aldrig tidigaregjorts någon heltäckande forskning som bevisar de påståenden den bygger på.

I Skapandet av detjudiska folket gör Shlomo Sand en vetenskaplig dissektion av historien och slårhål på föreställningen om den judiska nationalmyten och den kollektiva mystikensom är grunden till den. Boken ifrågasätter om det judiska folket verkligen skabetrakta sig själva som genetiskt åtskilda och identifierbara genom årtusenden?Eller om denna teori nu borde överges för att öppna upp till en merinkluderande israelisk stat?

Skapandet av detjudiska folket är en bästsäljande bok i såväl i Israel som runt om ivärlden och har öppnat upp för en helt ny debatt kring konflikten mellan Israeloch Palestina. 


Läs mer

Vålnaderna i Belfast


Förreller senare måste alla betala – och de döda bestämmer priset.

Den före detta torpeden, Gerry Fegan, är plågad och förföljdav sina offer, tolv själar som trakasserar honom varje vaken dag och skrikergenom varje berusad natt. Precis när han nått gränsen till galenskap, avslöjarvålnaderna sina krav – hämnd på de som är ansvariga för deras död. Från girigapolitiker till korrupta säkerhetsstyrkor, från huliganer till självbelåtnaåskådare, alla måste de betala för sina synder.

När Fegans vendetta hotar den Nordirländska fredsprocessenoch skakar om den redan instabila regeringen vill tidigare kompanjoner ochfiender få bort honom. Dubbelagenten David Campbell står mitt emellan lagen ochterroristerna och tar uppdraget att eliminera Fegan, men han har även sinapersonliga skäl till varför Fegan måste tystas. Hemligheterna från Nordirlandssmutsiga krig måste begravas för alltid, även om vålnaderna inte håller med. 


Läs mer

Så skriver du romaner och noveller


Att drömma om den dag boken ligger där med ditt namn på omslaget, och berömmet, och rentav pengarna, strömmar in – det är en bra början. Och som alla hantverkare vet är bra verktyg grunden för ett bra resultat. Denna bok är ett sådant verktyg. Destora kapitlen handlar om den berättande prosans grundläggande begrepp, med många exempel. Längs vägen finns också intervjuer, essäer och utvikningar för attförklara vissa litterära nyckelbegrepp, och bjuda på underhållning. 


Läs mer

JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop


Det här är årets mest hållbara bröllopsbok. ”JA! Er guide till ettetiskt och ekologiskt bröllop” ger er praktiska tips och inspiration till hur ni planerar ert drömbröllop både etiskt och ekologiskt hållbart, utan att göra avkall på känsla, lyx, kvalitet eller budget.

Att arrangera ett ekobröllop är både ett personligt och romantiskt sätt att starta sitt liv tillsammans som äkta makar. Att visa både varandra och sina nära och kära en önskan om en hållbar livsstil och en medvetenhet om hur vi påverkar miljön och vår omgivning. Boken ger praktiska tips genom hela planeringen från möhippa och svensexa, inbjudningskort och kläder till bröllopsfest och smekmånad.


Läs mer

Grannen


Stureplansprofilen Hans Ecker, dömd till över 10 års fängelse, sitter i en fångtransport på väg att flyttas från Kumla till en annan anstalt. Man kan föreställa sig Eckers glädje när han, helt oväntat, blir fritagen. Men snart blir han rädd, riktigt rädd. För den som kallblodigt sköt fångvaktarna var psykopaten Christopher Silfverbielke –kompanjonen som Ecker trodde sig ha haft ihjäl för ett drygt år sedan.
Läs mer

Frankie Machine


Och Frank Machianno som trodde att han lämnat maffian för gott. 62 år gammal njuter han av ett enkelt liv i San Diego. Omtyckt av alla som känner honom driver han bland annat en liten betesbutik vid Ocean Beach Pier. Han har tid över till att surfa med en gammal kompis, och försöker få in sin dotter Jill på en medicinutbildning. Allt är lugnt och skönt, ända tills bossen för Los Angeles-maffian hör av sig.

 


Läs mer

Redan död


”the joe pitt books are like lord of the rings for people who like seriosly fucked up shit.”

www.pulpnoir.com

De där historierna man hör? Om de där som bara visar sig på natten? Som livnär sig på blod – vårt blod? Så här ligger de till: de historierna är sanna. Det är bara inte som i filmerna eller i Bram Stokers gamla klassiker. Det är värre. Speciellt om man råkar vara en av dem. Fråga Joe Pitt. 


Läs mer

Blod och Jord


Dagens mediaminne är kort, och historiska böcker om folkmord orkar sällan ta sig längre bort än 1900-talet. Du som tror att vi i vårt upplysta samhälle har lagt det värsta bakom oss har all anledning att läsa Blod och jord. Om vi inte lär oss av historien, så kommer vi antagligen att upprepa den. Folkmängden ökar, liksom efterfrågan på mat och naturresurser –förutsättningarna för folkmord de kommande 100 åren är större än någonsin. Blod och jord ger dig underlag för en seriös diskussion om hur vi kan undvika nya folkmord. 
Läs mer

Hett, platt, och trångt


Han förutspådde den ekonomiska krisen och nederlaget iIrak, nu berättar han för oss hur vi genom idéer, teknologi och politik kanförhindra energikriser och klimatförändringar. Thomas L. Friedmans bästsäljare”The World Is Flat” har fått miljoner av läsare att se globaliseringen på etthelt nytt sätt. 

I ”Hett, platt och trångt” presenterar Friedman en nysyn på klimatkrisen och den ökade kampen om energin: Han varnar för faran föratt vi kommer att förstöra miljön om vi inte agerar gemensamt. Genast. Dengröna revolutionen har ännu bara börjat, men Friedman är trots allt hoppfull isin framtidssyn. Han presenterar här det senaste inom miljöforskningen, däromställningen till en värld driven av ”ren energi” kommer att bli den viktigasteförändringen av vårt samhäller sedan hjulet uppfanns. ”Hett, platt och trångt” ärklassisk Friedman – orädd, insiktsfull, visionär och rik på sunt förnuft;oersättlig läsning för alla som är engagerade i att skapa en bättre värld.  

Översättare: Ulf Gyllenhak 


Läs mer

Från fatwa till jihad


1989 protesterade tusentalsmuslimer med ett exemplar av Salaman Rushdies bok Satansverserna längs gatornai en brittisk stad, innan de ceremoniellt brände upp boken. Det var en handling motiverad avilska och förolämpning men lika mycket ett uträknat agerande för att chockeraoch uppröra. Och det gjorde mer än så: bilderna av den brinnande boken blevfrån och med denna dag en symbol för muslimsk ilska.

Tryckt och spriden i dussintalsländer tillkännagav dessa protestbilder födelsen av en ny värld. Idag, 20 årsenare har frågorna kring Rushdieaffären – såsom islams relation tillvästvärlden, betydelsen och värdet av multikulturalism, gränserna för vad somtolereras i en liberal värld – blivit utmärkande för vår tid.

Genom att ta Ayatollah Khomeinisfördömande fatwa mot Salman Rushdie som sin startpunkt, undersöker Kenan Malikhur de radikala delarna av islam fick sitt grepp om muslimska samhällen, hurmultikulturalismen bidrog till denna process och hur Rushdieaffären harförändrat hela grunden för debatt och uttrycksfrihet.

FRÅN FATWA TILL JIHAD är en originell och levande redovisning av en avde viktigaste historiska händelserna under det senaste 25 åren. 

Översättare: Joachim Retzlaff

Läs mer

Nyanser av nyttigt


Balans.Harmoni. Lycka. Konstigt nog inte så vanliga begrepp inom kokböckernas värld.

Nyanser av nyttigt berättar om hur viktig en bra och allsidig kost är för vårt välbefinnande och ger dig samtidigt enkel, praktisk och inspirerade vägledning till hur du kan leva ett hälsosammare liv. Hanell och Holtter utgår från den svenska husmanskosten och visar genom färger och smaker hur du kan göra maten hållbar för såväl familjen som för miljön. Recepten fungerar som inspiration till omväxling och författarna uppmuntrar dig att använda ekologiska och närproducerade råvaror.  

Läs mer

Blues för Louisa


Det är höst i New York. I återskapandet av en magikers trick,

livesänt i tv, går något väldigt fel. En olycka tror alla, förutom

två personer.

 

En av dem är en åldrad magiker på ett sjukhem,

den andra personen är Mallory. Enligt henne är olyckan för

dramatisk, för mycket av en show och hon anar att fler ”olyckor”

kan komma att inträffa.

Men inte ens hon hade kunnat förutspå den serie händelser

som kommer att utspela sig och vilka konsekvenser de kommer

att ha för hennes närmaste.

 

Översättare: Lisbet Holst 


Läs mer

Ängel av sten


Efter att ha lämnat sin polisbricka i New York beger Mallory sig ned till Dayborn, en liten stad i Louisianas träskmarker.

Inom en timme efter hennes ankomst har en man blivit misshandlad, vice Sheriffen fått en hjärtattack och en ung man blivit mördad.

17 är tidigare ägde här en fruktansvärd händelse rum, en brutal akt som för evigt ändrade hennes liv. Nu är hon tillbaka för att ta en mycket personlig hämnd.

Översättare: Lisbet Holst


Läs mer

Dödens sköna konst


I den andra delen av Carol O'Connells serie om Mallory får vi en inblick i den mordiska konstvärlden.

Dean Starr var en konstkritiker som blev konstnär. Och på ett vernissage i New York blev han själva konstverket. Ingen av gästerna förstod att kroppen som låg på golvet var död och inte en realistisk skulptur.

Riker och Mallory får fallet. Riker kontaktar en av de största konstkritikerna i staden. Han vill veta om detta mord har något med ett mord tolv år tidigare att göra. Den kända konstkritikern tror inte det, men Mallory jämför fallen på detaljnivå och anar att de visst är relaterade.

Översättare: Lisbet Holst 


Läs mer

I hundarnas våld


Kriget mot drogerna har aldrig varit så dramatiskt som i Don Winslows “I hundarnas våld”.

Don Winslow följer fyra starka karaktär, och människorna kring dem, när deras vägar korsas under tre decennier.

Från 70-talets Mexico, genom knarkkartellens korruption av ledande tjänstemän i de amerikanska och mexikanska regeringarna, till en uppgörelse utan nåd i gränstrakterna mellan USA och Mexiko.

Landskap, människor, miljöer och handlingar skildras med en skarp blick för det som driver en människa framåt. Ibland ända in i döden.

Översättare: Ulf Gyllenhak


Läs mer

Nakenchock


Allt om Kjesarinnans nya kläder

En av de mest hyllade böckerna på de svenska kultursidorna i förra året var Naomi Kleins "Chockdoktrinen".

En del kritiker utnämnde den till ett mästerverk som så många som möjligt borde läsa. Men hur lätt är det egentligen att missleda svenska skribenter?


Läs mer

Mannen som ljög


Snut, sexig, smart...och sociopat

Mallory har växt upp på New Yorks gator: som barn har hon lärt sig överleva bland horor, knarkare och tjuvar.

I dag är hon en av polisens skarpaste hjärnor – och skyttar.


Läs mer

Den moderna kvinnans guide till sex och europeiska tänkare


Vad gör du när du får kärlekstrassel?

Pratar du med väninnorna? Skriver till en frågespalt? Susannah Jones söker sig till Nietzsche, Heidegger och Kierkegaard...


Läs mer

Delizia!


Hur gick det till när den italienska matlagningskonsten blev världens kanske mest uppskattade?
Läs mer

Så sänkte jag Sovjetunionen


Läs författarens blog!
Den traditionella europeiska berättarkonsten har återuppstått i det unika universum som boken skapar, där vår intuition inte längre kan skilja på vad som är sant, skapligt sant och rena fabler.


Läs mer

Desperate Housewives kokbok


Hett, sött, smaskigt. Nej, vi talar inte om de sköna tjejerna på Wisteria Lane, utan om deras matlagning.

Bree, Susan, Lynette och Gabrielle är kanske inte hemmafruar i traditionell mening, men de har definitivt speciella talanger i köket.


Läs mer

Handbok i Stil


Jäktad? Stressad? Tar arbete, studier, vänner och familj all din tid?

Hinner du aldrig tänka på ditt utseende utan får nöja dig med att snabbläddra i månadsmagasin eller lyssna på kompisarnas råd.


Läs mer


NyhetsbrevSenaste böckerna


S� skriver du romaner och novellerJA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt br�llop
GrannenFrankie Machine